Bezárás     X

Hireinkadmin


2014
Jan.
29

Hagyományőrző roma táncot tanulnak az Erdőháton


Hagyományőrző cigánytáncot járnak a tisztabereki fiatalok az Erdőháti Közösségi Házban. A próbák novemberben indultak el az intézményben, s azon idősebbek oktatják a fiatalabbaknak, akik már korábban megtanulták elődeiktől a tánc különböző lépéseit.
A községbeli roma lakosok fontosnak vélik a tánctudás átörökítését az ifjabb generációk felé, hiszen elmondásaik alapján: a kultúrájuknak ezen része így legalább a későbbiekben is ápolva lesz. Magyarországon a hagyományőrző roma táncok közül a legnépszerűbbek: a → rókatánc, a → botoló, a → cigánycsárdás, valamint a legáltalánosabb, ami itt Szatmárban is jellemző az úgynevezett; cigánytánc.
A cigánytánc műfajilag korántsem egynemű kategória: férfi- vagy női szólótáncot és vegyes páros táncot (→ páros táncok) egyaránt magába foglal.
- A cigánytánccal nem csak a sajátos lépéséket tanulhatják meg a fiatalok, hanem a romák kultúrájába, szokásaiba is bepillanthatnak. A roma közösségekben szeretik és elismerik a nagyszerű táncosokat, hiszen ők kultúrájuk büszkeségei, akik méltán hirdetik annak szépségeit. – elismert művészek fejtették már ki több ízben a cigánytánc fontosságát a XXI. században. 

1Nincs video

Képek

1 1 1
1Nincs csatolt fájl
 
 Hasznos linkekMáltai gyerekesély
MTA csoport
EMET oldala
Biztos kezdet
Gyerekesély.hu
NFÜ oldala
ESZA oldala
Magyarország

Utolsó 5 kép
1
1
1
1
1
Utolsó 5 videó

1

Utolsó 10 dokumentum
kiegeszito tajekoztatas keresre ajanlatkero valasza.pdf 1
haziorvosi.doc 1
ajanlatteteli felhivas.pdf 1
kozbeszerzesi dokumentumok.pdf 1
ajanlatteteli felhivas.pdf 1
BESZÁMOLÓ kirándulás_4_turnus.pdf 1
A Gyerekesély Bizottság Munkaterve csat dok.doc 1
jegyzőkönyv 2013.07.18.csat dok.doc 1
1. Jegyzőkönyv.pdf 1
Együttműködési nyilatkozat aláírt.pdf 1
 
bottom